ipad

Sinds gisteren heb ik een ipad. Vroeg er niet om maar omdat ik eens per 4 weken standby loop kreeg ik er ook 1. Weet nog niet of het de beste keuze is. Op zich kan ik goed bij mijn mail (werk en prive) en kan ik blijkbaar ook via ciso een vpn connectie opzetten (moet ik nog uitproberen).

Vandaag eens mee zitten spelen. Muziek overzetten kan blijkbaar alleen via iTunes. Er is een plugin voor Rhythmbox maar blijkbaar is de nieuwste daar nog niet in meegenomen. Het is dus even een omweg, itunes op een werk laptop zetten en dan via ssh van mijn linux desktop afhalen. Daarna syncen en dan staat het er alsnog op.

Apps. Iedereen heeft het er al over. Blijkbaar heten programma’s nu apps. Apple heeft een systeem waarbij je alleen via de appstore die gevallen kunt installeren. Mocht ik dat niet willen dan moet ik hem jailbreaken, zeg maar kraken. Vermoedelijk gaat dat wel gebeuren. Er zijn voldoende gratis apps maar niet die apps die ik eigenlijk nodig heb. Een ssh client kost geld (belachelijk). Nu heb ik zelf geen creditcard en ga er zeker geen aanschaffen om iets dat op alle os’n die ik ken gratis te gebruiken is een ssh client te installeren. De enigste gratis app die er is heeft een maximaal aantal tekens van 150. Daar is met veel aliassen wel wat mee te doen maar dat wil je eigenlijk niet.

Er zijn ook wel positieve dingen te melden. Heb een aantal apps ontdekt die me dingen laten doen die ik met Linux vanuit Duitsland niet kan doen. De gemist app (uitzending gemist) werk gewoon voor alles wat ze uitzenden. Op internet via een browser krijg je vaak een melding dat het niet kan worden bekeken omdat je op een lokatie zit waar ze dat niet willen uitzenden. Het nieuws is gewoon weer te volgen, series zijn weer te bekijken.

Ook lijkt de ipad een prima e-book reader. Heb iBook gedownload en er zijn boeken zat die al buiten de betaalde scope vallen. Momenteel heb ik 1984 gedownload en die ga ik zeker eens op mijn gemak lezen (Engels, maar geen probleem). Ze zijn er nog legio boeken te downloaden die je gewoon gratis kunt lezen.

Irc en im is ook mogelijk. Je moet dan wel via een beeld toetsenbord typen maar dat is wel iets waar over nagedacht is. Er zijn gratis jabber clients maar ook specifieke im clients voor msn, yahoo, etc.. Ook skype draait er op maar moet nog even kijken of de video/geluids mogelijkheden voldoen. Vermoedelijk wel.

Films kun je syncen via iTunes en dan kun je maximaal 720p draaien (jaja, op ubuntu haal ik met gemak 1080p :-). 720 is echter genoeg voor zo’n tablet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: