Ubuntu Unity, dag 2

Zoals ik gisteren al melde wilde ik eens rustig gaan testen. De interface zelf is nog steeds wennen, dat zal ook nog wel even duren. Ik kom een paar problemen tegen die wellicht ook bij anderen optreden. Sommige ervan zijn al gemeld door mij of anderen op Launchpad.

Bij het testen kijk ik puur en alleen als gebruiker naar de interface.

1. Het veranderen van een theme (opgelost).

Dit was een beetje een probleem. Aanpassingen wilden niet meegenomen worden. Op een gegeven moment zag mijn interface er enorm lelijk uit. Na zoeken op Launchpad en op Google kwam ik erachter dat ik niet de enigste was. Een oplossing stond er echter niet bij. Ik ben vervolgens eens flink gaan proberen met allerlei config tools om dit toch voor elkaar te krijgen, dit hielp echter niet. Het bleek dat er een paar broken gtk themes op mijn machine stonden die ondanks dat ik ze niet gebruik blijkbaar een probleem veroorzaakten. Na het verwijderen van die themes (er staat een vraagteken in als je onder Appearance kijkt) en het installeren van wat nieuwe themes ziet alles er weer redelijk normaal uit.

2. Freeze na het afspelen van een hd movie.

Onder Ubuntu 10.10 gebruikte ik gnome-player als speler. Ik kon er tot nu toe alles mee zien. Tijdens het testen vanavond had ik echter een probleem met het bekijken van Snowblind. Dit is een HD movie met een flv extentie. Het liep vast en besloot mijn hele desktop in een freeze stand te brengen. Normaal gesproken klik je dan op het kruisje van de applicatie en daarna is het probleem weg. Het sluit het programma en de rest blijft draaien. Dit keer werkte dat niet. Ik kon zelfs geen terminal meer openen om het programma met kill om zeep te helpen. Dit zou voor mij een showstopper kunnen zijn om unity te gebruiken, binnenkort ga ik hier eens verder mee testen. Het afspelen van mkv files in 1080p lijkt geen probleem te zijn.

3. Frequently used programs.

Onder de programma button in het linker menu komen er een paar items in het zwarte panel naar voren, waaronder de meest gebruikte. In de afgelopen dagen heb ik zeker een keer of 20 het programma kaffeine gebruikt om mijn dvb-t stick te testen en te tunen. Dit programma verschijnt er echter niet tussen. De vraag is of dit een bewuste keuze is (geen kde programma’s laten zien) of dat dit gewoon een bug is. Ik zal dit verder moeten testen om te zien of er nog meer kde software is die er niet tussen komt.

4. Absurd grote icons in Dash.

Dit is een probleem waar meerdere mensen over klagen. Op mijn desktop krijg ik alleen een kleine gedeelte van dash te zien waar echt enorm grote iconen in staan. Deze blijkt men niet te kunnen resizen. Valt voor mij onder het kopje “jammer, maar geen showstopper”.

5. Nog even wat positieve zaken.

5a. Mijn vechtgenote had vanavond eigenlijk maar 1 opmerking. “Er staat een balk bij”. Ze heeft Cairo dock nog onderin staan en kon gewoon alles doen wat ze wilde (mail, webbrowser). Blijkbaar was dat dus geen probleem :-) Erg belangrijk natuurlijk want ik had haar nog niet laten zien hoe je een classic ubuntu kunt gebruiken.

5b. Webcams lijken grotendeels allemaal te werken. In een oudere 9.x versie die mijn zoon draait is dit wel een probleem. Ik kon nu echter zonder probleem een webcam voor de mac aansluiten en ook een sony playstation cam werkt zonder problemen. Voor de liefhebber hier de gegevens van de mac compatible cam.

Bus 002 Device 006: ID 0ac8:0336 Z-Star Microelectronics Corp. Elecom UCAM-DLQ30
Device Descriptor:
bLength                18
bDescriptorType         1
bcdUSB               2.00
bDeviceClass          239 Miscellaneous Device
bDeviceSubClass         2 ?
bDeviceProtocol         1 Interface Association
bMaxPacketSize0        64
idVendor           0x0ac8 Z-Star Microelectronics Corp.
idProduct          0x0336 Elecom UCAM-DLQ30

Al met al een reden om verder te testen. Echt tevreden ben ik nog niet maar wellicht dat met wat tweaking en tuning de boel best echt werkbaar te maken is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: