Check_mk, een aanvulling op Nagios

Sinds kort ben ik, op aanraden van een collega in een andere vestiging, eens gaan testen met Check_mk. Dit is een aanvulling op Nagios die niet alleen de status van meerdere Nagios machine’s kan combineren in 1 interface maar ook nog eens veel checks in 1 keer kan uitvoeren en opzoeken.

In het kort komt het op het volgende neer:

 • Na de installatie is er 1 basis configuratie bestand waarin je hostnames, snmp community lijsten en tags zet.
 • Er is een client die je kunt gebruiken om op een bepaalde poort te luisteren. Deze agents zijn er voor Linux, MS Windows en nog een paar os’n.

In theorie heb je aan het bovenstaande voldoende. Als je overal snmp toegang hebt dan is alleen de installatie op de bewuste Nagios machine voldoende.

Na de installatie kun je met wat simpele regels een inventaris starten. Zowel via de agent als via snmp krijg je allerlei informatie terug over het bewuste systeem. Dit zet het om in een configuratie voor Nagios en je checks zoals Filesystems, cpu, memory usage en nog wat zaken draaien.

Te zien aan het aantal opties is het nog steeds niet het product dat de makers voor ogen hebben maar al heel snel valt het grote voordeel op. Je hoeft niet meer iedere check voor iedere host apart te defineren. Als een switch ineens een actieve poort krijgt krijg je een melding dat je handmatig even je inventaris moet updaten en na een herstart die ook Nagios aanpast staat de nieuwe check er in.

Wat ik nog mis zijn zaken waar ik in het verleden lang voor heb moeten stoeien. Checks voor MS SQL, Exchange, AD en Terminal server staan er niet standaard in. Je kunt ze echter wel vrij simpel opnemen. Nadeel is dat het een aparte check zal worden terwijl alles wat check_mk zelf kan vinden in 1 connectie binnenkomt.

 

 

Advertisements

Tagged: ,

2 thoughts on “Check_mk, een aanvulling op Nagios

 1. Hans June 1, 2011 at 8:40 pm Reply

  Het werkt wel, heb er meer dan 100 hosts in zitten en die pakt zo’n 2400 checks. Je moet er wel wat mee tunen maar het is te doen.

  Waar loop je tegenaan?

 2. wilcoNL May 31, 2011 at 12:49 pm Reply

  Ik ben nu een tijdje aan het testen met 2 vboxen onder centos, maar dat schijnt niet te willen werken.

  Het idee is leuk, maar het werkt niet. zelfs niet in een heel simpele opstelling. Jammer, want ik zag hier echt toekomst in.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: