Xmpp – Jabber voor Facebook

Schreef er al eerder over, Jabber heb ik in gebruik om binnen 1 interface allerlei soorten messenger protocollen te gebruiken die ik in de loop der jaren heb weten te verzamelen. Zo is er msn, icq, jabber (xmpp) en Gtalk (xmpp) die ik default al gebruik om met iedereen contact te houden. Pidgin, een Linux messenger kan er default nog veel meer aan waaronder ook recente zoals Skype e.d.

Afgelopen week heb ik eens een Facebook account aangemaakt om te zien of het nu echt mogelijk is om een beetje je gegevens af te schermen. Op zich lijkt dit aardig te lukken dus wellicht ga ik het gebruiken als tegenhanger voor Hyves.

Binnen Facebook kun je al chatten op de website maar het is ook mogelijk om dit via het jabber protocol te doen. Je moet daarvoor een username aanmaken en kunt dan op chat.facebook.com connecten. Een nadeel is wel dat alles uncrypted over de lijn gaat. Als je dus wachtwoorden of andere gevoelige data wil verzenden binnen een chat wees je er dan bewust van dat dat wellicht niet zo veilig is.

De installatie binnen Pidgin is vrij makkelijk. In het Basic gedeelte stel je xmpp aan als protocol, je vult je Facebook username in, geeft als Domain chat.facebook.com op en als resource Pidgin (of een andere messenger). Bij de Advanced options zet je require SSL/TLS uit en vul je wederom chat.facebook.com als server in waarnaar je wil connecten.

Advertisements

Tagged: , , , ,

One thought on “Xmpp – Jabber voor Facebook

  1. John Bokma September 11, 2010 at 7:44 pm Reply

    Bedankt voor de tip. Ik kwam er niet helemaal uit, maar http://www.facebook.com/sitetour/chat.php en een klik op “Pidgin” hielp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: