Opennms

Zo af en toe moet je eens wat nieuws testen, deze week was het tijd voor opennms, een monitoring tool dat je in netwerk kan scannen en meldingen kan geven als er problemen zijn.

Op het werk zijn we al een aardige poos bezig met Nagios en sinds een wat kortere periode met Cacti. Cacti is in eerste instantie een systeem dat via snmp get’s informatie over systemen kan ophalen. Dat kan verschillen van diskspace tot aan het aantal ingelogde gebruikers en nog heel veel andere zaken. Nagios is een applicatie dat actief en passief systemen kan checken met daemons.

Opennms is, voor zover ik het in een paar uur heb kunnen beoordelen een combinatie van beiden. Het kan, zoals met Nagios, meldingen per e-mail en sms naar gedefineerde gebruikers gooien. Daarnaast kan het vanaf het eerste moment gelijk grafische informatie geven zoals cacti dat ook wel doet.

De grote verrassing zat er bij mij vooral in dat opennms default al leuke zaken kan monitoren. Ook zaken als Oracle en MS Exchange kan het monitoren. Bij die laatste opties moet je wel weer jdbc drivers laden en ook de queries erachter zelf schrijven maar vanaf dat moment krijg je degelijke informatie. Dit is in principe ook mogelijk met Cacti maar uit ervaring weet ik dat de poller die in php is geschreven over zijn nek gaat als je redelijk veel nodes moet afgaan.

Het grootste voordeel op dit moment lijkt vooral dat het een combinatie is die zowel kan waarschuwen en rapporteren in een grafisch model. Daarnaast ziet het uit de doos al allerlei zaken als netwerkconnecties naar andere lan’s enzo. De komende weken ga ik er zo af en toe eens mee stoeien en zal dan bekijken of we het echt gaan inzetten.

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: