Hyves en privacy

Al een dikke week krijg ik hyves mailtjes van mensen die blijkbaar denken dat Hyves ineens je privacy weg geeft. Wat is er aan de hand? Hyves heeft sinds kort een optie om er voor te zorgen dat je achternaam niet meer in google zal worden gevonden als je de juiste instellelingen zet.

Veel mensen gaan helemaal over de rooie en spreken schande over het gedrag van Hyves. Maar ….. hadden die mensen opgelet dan wisten ze dat het al erg lang mogelijk is om direct vanaf iemands profiel google te gebruiken. Vermoedelijk heeft Hyves zich bedacht dat het toch niet zo netjes is om zomaar links te plaatsen die er voor zorgen dat je zelf de naam niet meer aan de ?q= query hoeft te hangen.

Wat is er nu eigenlijk mis met je naam in een zoekrobot? Best wel veel. Als je in een dronken bui iets op internet zet loop je de kans dat het nog voor jaren is te vinden. Aan de andere kant is het ook best positief. Mocht je een website over kantklossen hebben in het noord groningse ikbestaniet plaatsje en je wil wat bekender worden is het hebben van veel Hyves vriendinnen/vrienden best een voordeel. Ze komen op je site als je regelmatig een blogitem schrijft zoals ik nu doe. Grote bedrijven geven goud geld aan marketing bedrijven die bezoekers aan trekken. Ze betalen nog meer als je mensen lid weet te maken, tot wel 2 a 3 euro per echt adres enige jaren geleden.

Dat brengt me wel even bij het privacy punt. Hyves is er duidelijk over (alhoewel je even moet googlen want het is niet zomaar te vinden als je op je account zit):

Gaan jullie vertrouwelijk om met mijn gegevens?
We zullen je persoonlijke gegevens niet aan derden verstrekken zonder jouw toestemming en we gebruiken deze gegevens in overeenstemming met onze Privacy Verklaring.

Wellicht is er niemand die die privacy verklaring leest. Staat er iets in dat van belang is? Wellicht niet maar laten we eens wat dingen uitlichten:

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de Diensten die Hyves aanbiedt, moet je een persoonlijk Hyves account aanmaken. Wanneer je een dergelijk account creëert, kun je bepaalde informatie over jezelf invullen. Niet alle gegevens moet je verplicht verstrekken, alleen je naam en achternaam, e-mailadres en gebruiksnaam zijn verplicht.

Hiermee gaf je dus al ongemerkt toestemming om andere gebruikers een link te laten gebruiken vanuit het menu. Dit is al dik een jaar mogelijk, wellicht zelfs langer.

En ook:

Hyves verzamelt ook automatisch gegenereerde informatie over je surfgedrag tijdens jouw gebruik van Hyves. Deze informatie bestaat onder meer uit je IP-adres (nummer van je computer dat het mogelijk maakt jouw computer te herkennen), het type browser (computerprogramma om internetpagina’s mee te kunnen bekijken) dat je gebruikt, de pagina’s die je bezoekt en “cookies”.

Dit bovenstaande is standaard gedrag. Veel zoekmachines maar ook bekende sites verzamelen dit soort surf gedrag.

Voor de mensen die nu gillend gek worden, dit komt al jaren voor en zal ook nog jaren blijven bestaan. Op dit blog draait bijvoorbeeld google analytics dat net zo goed dit soort gegevens kan verzamelen (owjee, dit kost me bezoekers). Het intuhnet is niet gratis, we betalen met zijn allen een prijs…. Aan de andere kant, we pikken het al jaren dat rtl ons uurtje serie genot vol giet met 30 minuten reklame en daarnaast ook rustig drie delen van een nieuwe serie laat zien om vervolgens weer in de herhalingen te glijden. Mensen laten zich te snel belazeren (ook ik ja).

Advertisements

Tagged: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: