‘alle software downloads zijn illegaal’ volgens Stichting Brein….

Ja hoor, het is weer eens zover. Stichting Brein heeft weer eens een stevige uitspraak gedaan. In de Volkskrant is te lezen dat Tim Kuik met de uitspraak “Software downloaden is altijd illegaal ” weer eens flink de stichting in het nieuws wil brengen.

De stichting komt regelmatig in het nieuws en lijkt te denken dat de grote massa alleen maar illegaal via Usenet muziek, films en software download. Uiteraard is dat dan volgens hen allemaal illegaal. Nu zal ik niet tegenspreken dat er veel illegale downloads zijn maar het is toch tijd dat mensen ook begrijpen dat veel downloads absoluut legaal zijn.

Sofware:

Er zijn vele opensource programma’s die niet alleen gratis zijn maar ook nogeens een licentie hebben die het gebruik en de verspreiding, ja zelfs het aanpassen ervan, toe staan. Redelijk veel mensen kennen Linux al via bekende distributies. De basis van Linux valt onder de GPL. Daarnaast zijn er OS distributies die onder een BSD Licentie vallen. De distributies zijn veelal direct danwel via torrents te downloaden.

Naast de OS distributies zijn er ook enorm veel sofware downloads te vinden die onder een open source licentie zijn te gebruiken. Aangezien het vaak veel handiger is om ze direct van de bekende sites te downloaden zul je ze vaak niet op Usenet tegenkomen. Te denken valt dan aan sourcforge, Freshmeat en vele andere sites. Nu zal de doorgewinterde Linux gebruiker wellicht denken dat je daar alleen maar van die vage Unix dingen kunt downloaden maar dat valt reuze mee. Er zijn best veel MS Windows programma’s te download waar men zelfs bij veel bedrijven dankbaar gebruik van maakt en soms zelfs patches (verbeteringen en aanvullingen) voor submit bij de makers.

Films en muziek:

Dit is voor veel mensen een vaag schemer gebied. Jarenlang was usenet en ook irc een bron voor illegale muziek en films. Er zijn echter archieven waar enorm veel gratis muziek te vinden is die best de moeite waard is. Veel mensen zullen denken dat dit alleen maar ouwbollige muziek is van onbekende muziekanten die ergens in een vergeten hoekje van het internet een plekje hebben gevonden om hun hobbie enigsinds vorm te kunnen geven. Er zijn echter ook best bekende artiesten te vinden die hun muziek (of gedeeltes er van) beschikbaar stellen via onbetaalde downloads. Mooie voorbeelden daarvan zijn op netwerksites als Hyves te vinden. Vooral in de house scene zijn er bekende dj’s te vinden die daar hun muziek promoten en vooral op die manier het publiek naar feesten weet te lokken.

Wie de wat minder commerciele muziek wel kan waarderen heeft echt enorm veel bronnen tot zijn beschikking. Hieronder een paar start bronnen die ik al binnen een paar minuten had gevonden.

Zomaar een kleine greep uit sites waar je enorm veel downloads kunt vinden die je nog jarenlang luister, kijk en gebruiks plezier geven.

Ik vraag me bij stichting Brein altijd af waarom ze naast hun acties niet ook juiste voorlichting geven aan mensen. Het is eenzijdige bangmakerij waarbij men altijd het vermoeden krijgt dat de belangrijke uitgevers van software en audio/video niet een flinke lepel in de pap hebben en zelfs proberen om te verkomen dat mensen andere bronnen vinden waar ze niets tegen kunnen doen.

Mja, hoop dat ik weer een paar mensen blij kan maken met de links hier.

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: